|
|
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
justynkaii24
|
Posted: Sat Oct 04, 2008 4:44 pm Post subject: zasilek chorobowy |
|
|
Mam takie pytanie. Od 3 dni mam noge w gipsie i nie moge pracowac. Jestem zatrudniona w hotelu jako klenerka ale ten hotel nie wyplaca chorobowego. Nie stac mnie na utrzymanie sie w Irlandii przez 3 tygodnie poniewaz tyle musze nosic gips.Nie byl to wypadek komunikacyjny ani w pracy.Czy przysluguje mi jakikolwiek zasilek chorobowy?Pracuje tu 11 miesiacy. Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje. _________________ justynkaii24 |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Sun Oct 05, 2008 8:59 am Post subject: |
|
|
- tu znajdzie Pani wszystkie informacje (w du¿ej czê¶ci po polsku):
http://www.citizensinformation.ie/categories/social-welfare/social-welfare-payments/disability-and-illness/zasi142ek-chorobowy?set_language=pl
Generalnie, trzeba op³acaæ sk³adki przez 52 tygodnie, a wiêc w Pani przypadku (11 miesiêcy), pracowa³a Pani za krótko, by uzyskaæ zasi³ek choro bowy (pracodawca nie musi wyp³acaæ chorobowego). Istnieje jednak mo¿liwo¶æ rozpatrzenia sprawy indywidualnie. Je¶li paracowa³a Pani w Polsce przed wyjazdem do Irlandii, poleca³bym równie¿ dowiedzieæ siê o mo¿liwo¶æ zaliczenia sta¿u pracy w Polsce na poczet sta¿u pracy w Irlandii. Generaln± zasad± w UE jest bowiem to, ¿e pracownik nie powinien traciæ na tym, ¿e przeprowadzi siê (zmieni miejsce pracy) z jednego kraju UE do drugiego. _________________ ======
Szukasz informacji na temat pracy za granic±? Nie wszystko znajdziesz w polskim Internecie. Skorzystaj z wyszukiwarki: http://www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=332
Jobland.pl - praca za granic±. |
|
Back to top |
|
|
|
|
All times are GMT + 1 Hour
|
Page 1 of 1 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|
|
|