|
|
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
mowo
|
Posted: Tue Feb 15, 2011 2:52 pm Post subject: Underpaid tax/ Niedoplata podatkowa |
|
|
Mam takie pytanie:
Przyszlo mi z HMRC ze mam niedoplate podatkowa za rok 2008-9 ponad 600 funtow i ze odbiora sobie te niedoplate poprzez tax code czyli kod podatkowy.
Pytanie jest takie, gdyz zamierzam wyjezdzac poczatkiem lipca do Polski na stale - czy to oznacza ze jezeli do lipca nie osiagne wartosci sumy wolnej od podatku, czyli w nowym roku podatkowym od kwietnia do lipca bede mial nadplate podatku - to czy oni od tej nadplaty odejma sobie wartosc niedoplaty , ktora jestem winien a reszta bedzie dla mnie do zwrotu ?
czy moze musze wypelnic P85 i oni tam sobie porownaja wartosc zaleglej niedoplaty i wartosc nadplaty, wyrownaja ta niedoplate i reszta bedzie dla mnie do zwrotu ?
dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Thu Feb 24, 2011 5:47 pm Post subject: |
|
|
generalnie rozliczenie przez tax code spowoduje, ¿e zmieni siê Pana kwota wolna od podatku za nastêpny rok i pracodawca bêdzie odprowadza³ inne potr±cenia, tak, by wyrównaæ ró¿nicê. Przy wyje¼dzie nale¿y wype³niæ P85 tak czy tak (bo to jest informacja podatkowa o opuszczeniu UK) i ewentualna nadp³ata zostanie zwrócona.
O szczegó³y najlepiej jednak dopytaæ w HMRC. _________________ ======
Szukasz informacji na temat pracy za granic±? Nie wszystko znajdziesz w polskim Internecie. Skorzystaj z wyszukiwarki: http://www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=332
Jobland.pl - praca za granic±. |
|
Back to top |
|
|
mowo
|
Posted: Tue Mar 01, 2011 12:14 pm Post subject: |
|
|
dziekuje za odpowiedz
ja myslalem ze wszystko zostanie tak samo tylko zmieni sie kod podatkowy i do normalnych 20% beda doliczac jeszcze wartosc jaka wyszla po podzieleniu sumy niedoplaty przez wszystkie tygodnie w roku podatkowym, badz miesiace, w zaleznosci od rodzaju pobieranego wynagrodzenia.
mam takie pytanie: jezeli wypelnie p85 czy oni rozlicza mnie z wszystkich lat ? bo w sumie nigdy sie nie rozliczalem z podatku, a jak wyliczylem to za rok 2007-08 nalezy mi sie zwrot podatku, gdyz prace zaczalem we wrzesniu a rok podatkowy zakonczyl sie w kwietniu i z obu prac jakie posiadalem nie osiagnalem sumy wolnej od podatku. I wlasnie nie rozumiem dlaczego przy ustalaniu niedoplaty podatkowej nie wezma tez pod uwage ze w roku poprzednim mialem nadplate :-)) wyglada dla mnie to tak, ze jak zwroce pieniazki za niedoplate, to oni wyjda na zero, a jak nie bede ubiegal sie o zwrot nadplaty, to ich to nie interesuje bo na tym zarobia :-)) |
|
Back to top |
|
|
|
|
All times are GMT + 1 Hour
|
Page 1 of 1 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|
|
|