|
|
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
justyna201
|
Posted: Fri Mar 14, 2008 11:05 am Post subject: Prawo do zasi³ku, Child Benefit a powrót do Polski |
|
|
Pracuje w Pó³nocnej Irlandii 2.5 roku. Wcze¶niej ok roku w Republice. Razem z mêzem zdeceydowalismy siê w tym roku na powrót do Polski. Wyje¿dzaj±c z t±d bêde w ok 6 msc ci±¿y.
Wiem ,¿e w Polsce nie bêdê mia³a mo¿liwo¶ci powrotu do czynnej pracy ze wzg na dziecko.
Zastanawiam sie czy mam prawo do zasi³ku z Angli lub Child Benefit. Je¶li tak to w jakiej kwocie. Czy muszê zostawiæ wymówienie przed wyjazdem czy mam prawo do urlopu macierzyñskiego, a dopiero po skoñczeniu tego urlopu z³o¿yæ wymówienie.
Proszê o pomoc w sprawie odpowiednich formalnosci i najlepszego rozwiazania.
Dziêkuje za odpowied¼ _________________ justyna |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Sat Mar 15, 2008 12:10 am Post subject: |
|
|
Przyznam ¿e ta tematyka wykracza poza zakres naszych kompetencji. Co do zasady, zasi³ki wyp³acane s± osobom pracuj±cym i/lub mieszkaj±cym w danym kraju. Je¶li przeprowadz± siê Pañstwo do Polski, nie bêd± mogli (jak s±dzê) pobieraæ ¿adnych zasi³ków z UK. Istnieje mo¿liwo¶æ przetranfeowania przez pewnien czas brytyjskiego zasi³ku dla bezrobotnych.
Niemniej, generalna zasada UE jest taka, ¿e pracownicy nie trac± na tym, ¿e migruj± z jednego kraju do drugiego, st±d powinna byæ mo¿liwo¶æ zaliczenia okresu pracy w UK/Irlandii dla potrzeb ustalenia ¶wiadczeñ w Polsce. Poleca³bym kontakt z ZUS i o¶rodkiem pomocy spo³ecznej i ustalenie, na jakiej zasadzie jest to mo¿liwe i jakie dokumenty trzeba uzyskaæ.
Nie chcia³bym jednak wprowadziæ Pañstwa w b³±d. _________________ ======
Szukasz informacji na temat pracy za granic±? Nie wszystko znajdziesz w polskim Internecie. Skorzystaj z wyszukiwarki: http://www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=332
Jobland.pl - praca za granic±. |
|
Back to top |
|
|
|
|
All times are GMT + 1 Hour
|
Page 1 of 1 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|
|
|