|
|
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Thu Feb 07, 2008 8:04 pm Post subject: Bank Holidays - ¶wiêta - czy muszê wtedy wykorzystaæ urlop? |
|
|
[b]W dni bank holiday mój szef wpisuje nam nasz urlop i mamy p³acone. Interesuje mnie, czy prawnie mo¿e tak robic? Wola³abym mieæ ten dzieñ niep³atny, a mój urlop wykorzystaæ wtedy kiedy mnie pasuje. Zg³asza³am to szefowi, ale on nie chce siê z tym zgodzic. Proszê o poradê jak to faktycznie wygl±da? Czy szef ma prawo dowolnie ustalaæ mój urlop?[/b]
Pani szef postêpuje zgodnie z prawem. Bank holidays (¶wiêta) wliczane s± do wymiaru urlopu i firma mo¿e ustaliæ, ¿e tego dnia pracownicy maj± urlop. Generalnie, daty urlopu w danym roku urlopowym ustala pracodawca (oczywi¶cie maj±c na uwadze, w miarê mo¿liwo¶ci, potrzeby pracowników) - niemniej ostatnie s³owo nale¿y do pracodawcy.
Pracownik powinien wyst±piæ o urlop z wyprzedzeniem dwa razy d³u¿szym ni¿ czas trwania planowanego urlopu, a pracodawca mo¿e ten wniosek odrzuciæ z wyprzedzeniem nie d³u¿szym ni¿ planowany czas urlopu (czyli urlop tygodniowy trzeba zg³osiæ 2 tyg. wcze¶niej, a pracodawca ma czas, by odrzuciæ wniosek na 1 tydzieñ przed rozpoczêciem urlopu).
www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/WorkingHoursAndTimeOff/DG_10034711
Mo¿e Pani jednak wyst±piæ o urlop bezp³atny (choæ pracodawca nie musi go udzieliæ).
Wiêcej o uprawnieniach urlopowych:
www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/WorkingHoursAndTimeOff/DG_10029788
www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/WorkingHoursAndTimeOff/DG_10034642 _________________ ======
Szukasz informacji na temat pracy za granic±? Nie wszystko znajdziesz w polskim Internecie. Skorzystaj z wyszukiwarki: http://www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=332
Jobland.pl - praca za granic±. |
|
Back to top |
|
|
|
|
All times are GMT + 1 Hour
|
Page 1 of 1 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|
|
|