View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
marzenka
|
Posted: Mon Oct 13, 2008 2:43 pm Post subject: |
|
|
Od 1go sierpnia 2008 jestem na urlopie maciezynskim. Od pracodawcy dostalam wynagrodzenie przez 6 tyg 90% mojej pensji bo przepracowalam lacznie w 1 firmie 18 miesiecy. w miedzyczasie z mezem zdecydowalismy po urodzeniu dziecka wrocic na stale do Polski. Moje pytanie brzmi: czy moge rozliczyc sie z podatku 2008/2009 jeszcze przed skonczeniem urlopu maciezynskiego (39 tyg) czy musze poczekac do konca tego okresu ( w Polsce nie bede pracowac w tym czasie)??
prosze o porade.... |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Mon Oct 13, 2008 4:48 pm Post subject: |
|
|
Rozliczenie przed koñcem roku podatkowego bêdzie mia³o sens, je¶li nie bêdzie Pani ju¿ otrzymywa³a dochodów opodatkowanych w UK (np. wyp³at od pracodawcy) w przysz³o¶ci (w tym roku podatkowym). Wtedy jest mo¿liwe rozliczenie podatku na P85 jeszcze przed koñcem roku. To czy Pani bêdzie pracowaæ wtedy w Polsce czy nie, nie ma znaczenia.
==================
UWAGA. Jobland.pl nie jest kancelari± prawnicz± ani biurem doradztwa podatkowego i nie mo¿na traktowaæ powy¿szej informacji jako porady prawnej lub podatkowej. Powy¿sze prosimy traktowaæ wy³±cznie informacyjnie i pogl±dowo. Materia³ zosta³ opracowany na podstawie dostêpnych informacji z wiarygodnych ¼róde³. Nie stanowi on ¼ród³a prawa ani nie jest oficjaln± wyk³adni±. Stan prawny obowi±zuj±cy w dniu publikacji tej informacji mo¿e siê zmieniæ w przysz³o¶ci. Nie mo¿emy braæ odpowiedzialno¶ci za decyzje podjête na podstawie tych informacji. Czêsto z pozoru drobne szczegó³y mog± wiele zmieniaæ w kwestiach prawnych i podatkowych. W indywidualnych przypadkach nale¿y skorzystaæ z porad prawnika, licencjonowanego doradcy podatkowego lub ksiêgowego, który udzieli porady odpowiednio do szczególnej sytuacji danej osoby. W sprawach rozliczeñ i zwrotu podatku z zagranicy polecamy np. us³ugi Euro Tax (5% zni¿ki dla osób z polecenia Jobland.pl):
www.zwrotpodatku.jobland.pl _________________ ======
Szukasz informacji na temat pracy za granic±? Nie wszystko znajdziesz w polskim Internecie. Skorzystaj z wyszukiwarki: http://www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=332
Jobland.pl - praca za granic±. |
|
Back to top |
|
|
rikka82
|
Posted: Tue Oct 28, 2008 11:17 am Post subject: |
|
|
W³a¶nie wype³ni³am P85 jednak zastanawia mnie jedna kwestia. Mam do³±czyæ PART 2 i Part 3 P45 natomiast na tych stronach nie ma informacji dot. moich przychodów i zap³aconego podatku. U mnie takie dane s± podane dopiero w Part 1A P45. W zwi±zku z tym czy nie powinnam wys³aæ równie¿ Part 1A P45? Poza tym czy mog³abym wys³aæ kopiê a nie orygina³ P45?
Bêdê wdziêczna za wszelkie informacjê. |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Tue Oct 28, 2008 1:07 pm Post subject: |
|
|
Powinna Pani wys³aæ orygina³y. P85 wype³nia siê w sytuacji, kiedy nie zamierza Pani ju¿ pracowaæ w UK w danym roku podatkowym, a wiêc czê¶æ 2 i 3 (przeznaczone dla nowego pracodawcy w danym roku podatkowym) - nie bêd± ju¿ Pani potrzebne.
Je¶li na tych czê¶ciach nie zosta³y (omy³kowo) wyszczególnione kwoty potr±ceñ itd oraz kod podatkowy - najrozs±dniejszym wydaje siê do³±czenie dodatkowo [b]kopii[/b] czê¶ci 1A, z ewentualnym wyja¶nieniem.
Orygina³ czê¶ci 1A powinna Pani zachowaæ dla siebie.
Zostan± one (najoprawdopodobniej :) ) porównane i tak z czê¶ci± 1, któr± Pani pracodawca powinien by³ wys³aæ do HMRC.
W razie w±tpliwo¶ci nale¿a³oby siê skontaktowaæ z HMRC telefonicznie (dane kontaktowe by³y ju¿ wielokrotnie podawane w tym w±tku) lub skorzystaæ z us³ug specjalisty w zakresie odzyskiwania podatku z zagranicy. Jobland.pl nie jest kancelari± prawnicz± ani biurem doradztwa podatkowego i nie mo¿na traktowaæ powy¿szej informacji jako porady prawnej lub podatkowej. Powy¿sze prosimy traktowaæ wy³±cznie informacyjnie i pogl±dowo. Materia³ zosta³ opracowany na podstawie dostêpnych informacji z wiarygodnych ¼róde³. Nie stanowi on ¼ród³a prawa ani nie jest oficjaln± wyk³adni±. Stan prawny obowi±zuj±cy w dniu publikacji tej informacji mo¿e siê zmieniæ w przysz³o¶ci. Nie mo¿emy braæ odpowiedzialno¶ci za decyzje podjête na podstawie tych informacji. W sprawach rozliczeñ i zwrotu podatku z zagranicy polecamy np. us³ugi Euro Tax (5% zni¿ki dla osób z polecenia Jobland.pl - prosimy siê powo³aæ):
www.zwrotpodatku.jobland.pl _________________ ======
Szukasz informacji na temat pracy za granic±? Nie wszystko znajdziesz w polskim Internecie. Skorzystaj z wyszukiwarki: http://www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=332
|
Back to top |
|
|
rikka82
|
Posted: Wed Oct 29, 2008 2:17 pm Post subject: |
|
|
Dziêkuje za informacjê ale ma jeszcze jedno pytanie do kogo skierowany jest P85(s)? |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
|
Back to top |
|
|
beneras
|
Posted: Tue Feb 03, 2009 3:30 pm Post subject: |
|
|
Witam!
Mam pytanie:jesli 2 raz zwracam sie o zwrotem podatku to jakie dokumenty powiniennem wypelnic (p85,p86?cos jeszcze?)?
Bede bardzo wdzieczny za udzielenie jakichkolwiek porad
Pozdrawiam! |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Tue Feb 03, 2009 5:26 pm Post subject: |
|
|
zwrot podatku z UK to wype³nienie formularza P85. Do niego za³±cza siê ostatni P45, który otrzyma³o siê od pracodawcy. _________________ ======
|
Back to top |
|
|
rds
|
Posted: Tue Feb 03, 2009 9:12 pm Post subject: |
|
|
Pracowa³em w UK od 05.01.2006 - 30.06.2006, czyli prawie 6msc. i to na prze³omie roków podatkowych - 2005/6 i 2006/7.
Czy powinienem wys³aæ dwa dokumenty P85S za ka¿dy rok podatkowy, czy wystarczy jeden dokument?
Do dzi¶ nie obiega³em siê o odzyskanie podatku, wiec jaki rok powinienem wype³niæ w sekcji 3 P85s - deklaracja. (I claim any repayment of tax ... )
Przez ca³y czas pracowa³em u jednego pracodawcy i w jednym miejscu. Nie otrzyma³em P45, podobno zosta³o do mnie wys³ane kiedy bylem ju¿ w Polsce lecz nie otrzyma³em do dzisiaj. Czy to jaki¶ problem? Mam payslip'y za ka¿dy miesi±c i P60.
Z góry dziêkuje za ka¿d± odpowiedz. |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
|
Back to top |
|
|
cooramilka
|
Posted: Fri Feb 06, 2009 2:09 pm Post subject: |
|
|
Serdecznie proszê o pomoc w zaadresowaniu P85 na formularzu i na kopercie. Nie mam pojêcia jaki wpisaæ adres HM |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
Posted: Fri Feb 06, 2009 3:18 pm Post subject: |
|
|
proszê spojrzeæ 5 wpisów wy¿ej... temat by³ poruszany ju¿ wiele razy. _________________ ======
|
Back to top |
|
|
cooramilka
|
Posted: Fri Feb 06, 2009 4:03 pm Post subject: |
|
|
a w sytuacji gdy nie posiadam formularza P45 ?? mam jedynie formularz P2(new) w którym jest mój tax code |
|
Back to top |
|
|
Jobland.pl Site Admin
|
|
Back to top |
|
|
dj1987
|
Posted: Sun Feb 15, 2009 6:09 pm Post subject: |
|
|
Witam ja do UK je¿d¿ê sezonowo na wakacje. W 2007 bylem lipiec-wrzesieñ, w 2008 tak samo lipiec wrzesieñ tak¿e w tym roku mam zamiar jechaæ na wakacje(lipiec-wrzesieñ). Moje pytanie jest takie czy do 2007 roku ¿eby odzyskaæ podatek mam uzupe³niæ p85 i czy do 2008r tak samo mam uzupe³niæ p85. W jednej z rubryk w p85 jest pytanie o potwierdzenie narodowo¶ci czyli np dowód osobisty i czy trzeba za³±czyæ kopie tego do p45, p85. |
|
Back to top |
|
|
|